1.50 discount. (ii) the amount to be invested to obtain an annual dividend of ₹ 1,350. 864 and not Rs. Divide ₹ 50,760 into two parts such that if one part is invested in 8% ₹ 100 shares at 8% discount and the other in 9% ₹ 100 shares at 8% premium, the annual incomes from both the investments are equal. Solution: Market value of 1 share = ₹ 63.25 Market value of 85 shares = ₹ 63.25 × 85 = ₹ 5,376.25, Question 5. 30, and invests the proceeds in 12% Rs. (ii) Income on investment of ₹ 26,400 in fi₹ t firm = $$\frac { 5 }{ 120 }$$ × 26,400 = ₹ 1,100 Income on investment of ₹ 26,400 in second firm = $$\frac { 6 }{ 132 }$$ × 26,400 = ₹ 1,200 ∴ Difference between both returns = ₹ 1,200 – ₹ 1,100 = ₹ 100, Question 17. Change ), You are commenting using your Facebook account. of these shares rose to Rs. ... Rate of dividend = 18%. If his annual dividend is ₹ 600, calculate : (i) The number of shares he bought. A man has 300, ₹ 50 shares of a company paying 20% dividend. Which is the better investment : 16% ₹ 100 shares at 80 or 20% ₹ 100 shares at 120? If you have any doubts, please comment below. 2.50 premium. View Lessons & Exercises for Shares and dividends - An example → ... My children are unable to cope with the pace of topics being taught in class. ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Ex 3. Solution: Question 2. Selling price of the share . Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 75 Market value of 1 share = ₹ 75 – ₹ 15 = ₹ 60 Market value of 120 shares = 120 × 60 = ₹ 7,200 Nominal value of 120 shares = 120 × 75 = ₹ 9,000, Question 11. A company declares 8 […] ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends MCQS. What price is paid for each of ₹ 100 share ? 15. 150, how many extra shares should he buy? 100 each at a premium of 10%. Sort. A man invests ₹ 8,800 in buying shares of a company of face value of rupees hundred each at a premium of 10%. The dividend on the shares is 15% per annum. 15. (iii) New number of shares. (ii) 220 shares of Rs. Question 3: By investing Rs. A man invests a certain sum on buying 15% ₹ 100 shares at 20% premium. ₹ 50 shares of a company are quoted at a discount of 10%. By doing so, his income was increased by ₹ 4,800. Calculate: (i) the number of shares he still holds; (ii) the dividend due to him on these remaining shares. A person buys 120 shares at a nominal value of ₹ 40 each, which he sells at ₹ 42.50 each. (ii) the rate of dividend paid by the company. Mr. Shameem invested 33 1/3% of his savings in 20% ₹ 50 shares quoted at ₹ 60 and the remainder of the savings in 10% ₹ 100 share quoted at ₹ 110. 140, he sold some shares, just enough to raise Rs. 2) His annual income from the second investment. Solution: Question 10. Find : (i) His income from one share (ii) The number of shares bought to have an income, from the dividend, ₹ 6480 (iii) Sum invested Solution: Question 4. more, one needs to buy. Solution: For A Total investment = ₹ 16,000 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 80 ∴ No of shares purchased = $$\frac { 16,000 }{ 80 }$$ = 200 shares Nominal value of 200 shares = ₹ 100 × 200 = ₹ 20,000 Dividend% = 3% Dividend = 3% of ₹ 20,000 = $$\frac { 3 }{ 100 }$$ × 20,000 = ₹ 600 For B Total investment= ₹ 16,000 Nominal value of 1 share= ₹ 10 Market value of 1 share= ₹ 10 ∴ No of shares purchased = $$\frac { 16,000 }{ 10 }$$ = 1600 shares Nominal value of 1600shares= 10 × 1600= ₹ 16,000 Dividend received by B = Dividend received by A = ₹ 600, Question 20. of shares purchased= 60 Then dividend on 60 shares = 60 × ₹ 1.60 = ₹ 96, Question 3. (iii) the percentage return on his investment. If the change in his income is ₹ 540, Find the sum invested originally Solution: Question 8. Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3B . Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 100 + ₹ 20 = ₹ 120 Profit% on investment of 1 share =15% Then profit= 15% of ₹ 120 = ₹ 18 ∴ Dividend% = $$\frac { 18 }{ 100 }$$ × 100% = 18%, Question 4. 100 shares at Rs. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives. 30, and invests the proceeds in 12% Rs. Learn about stocks, shares and dividends. 50 shares, paying 15% dividend quoted at 20% premium. 100 available at Rs. (iv) Change in the two dividends. The dividend on the shares is 15% per annum. (ii) the dividend he receives annually. Solution: (i) 1st firm Nominal value of 1 share = ₹ 10 Market value of 1 share = ₹ 13 Dividend% = 5% Dividend = 5% of ₹ 10 = ₹ 0.50 2nd firm Nominal value of 1 share = ₹ 10 Market value of 1 share = ₹ 16 Dividend% = 6% Dividend = 6% of ₹ 10 = ₹ 0.60 Then first firm is paying better than second firm. 25 shares of a company. Solution: Question 2. 26 at 10% premium. of shares sold = n Then sale price of 1 share = ₹ 140 Total sale price of n shares = ₹ 8,400 Then n = $$\frac { 8,400 }{ 140 }$$ = 60 shares The no. Free download of step by step solutions for class 10 mathematics chapter 3 - Shares and Dividend of ICSE Board (Concise - Selina Publishers).  If 100 shares are available at a discount of 10%. (ii) Let money invested in each firm = ₹ y Total money invested in both firms = ₹ 31,200 × 2 = ₹ 62,400. Calculate: (i) the amount invested by him. 125. Find : (i) The net annual income of Gopal who owns 7,200 shares of this company (ii) The sum invested by Ramesh when the shares of this company are bought by him at 20% premium and the gain required by him(after deduction of income tax) is ₹ 9,000 Solution: Mr. Joseph sold some ₹ 100 shares paying 10% dividend at a discount of 25% and invested the proceeds in ₹ 100 shares paying 16% dividend at a discount of 20%. 45,000 in 15% Rs.100 shares quoted at Rs. 24 and selling at 12% premium. (c) In a class of 40 students, marks obtained by the students in a class test (out of 10) are given below :  50 shares of a company are quoted at a discount of 10%. ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Ex 3 ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Ex 3 Question 1. Therefore to earn 150 Rs. FRANK ICSE Class 10 Maths Solutions Shares and Dividends Exercise 4.2. Question 1. (i) What is the total amount of dividend paid by the company? A man invests ₹ 800 in buying ₹ 5 shares and when they are selling at a premium of ₹ 1.15, he sells all the shares. He sells the shares when the price rises to Rs. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 50 Market value of 1 share = ₹ 50 – 10% of ₹ 50 = ₹ 50 – ₹ 5 = ₹ 45 Profit % on investment = 20% Then profit on 1 share = 20% of ₹ 45 = ₹ 9 ∴ Dividend% = $$\frac { 9 }{ 50 }$$ × 100% = 18%, Question 5. (iii) the rate of interest he gets on his money. 8400. calculate: i) The number of shares he still holds; ii) The dividend due to him on these remaining shares. If his incomes from these shares is ₹ 5,600 calculate: (i) His investment in shares on the whole (ii) The number of shares of first kind that he bought (iii) Percentage return, on the shares bought on the whole. iii) If he wants to increase his annual income by Rs. , Question 7: Mr. Parekh invested Rs. Solution: A company pays a dividend of 15% on its ₹ 100 shares from which income tax at the rate of 20% is deducted. By investing ₹ 45,000 in 10% ₹ 100 shares, Sharad gets ₹ 3,000 as dividend. I have corrected it. We provide step by step Solutions for ICSE Mathematics Class 10 … How many (₹ 10) shares did he buy and what was the change in his income? Mr. Gupta has a choice to invest in ten-rupee shares of two firms at ₹ 13 or at ₹ 16. If he earns ₹ 1,200 at the end of the year as dividend, find: (i) the number of shares he has in the company. Solution: Question 18. A man buys 400, twenty-rupee shares at a premium of ₹ 4 each and receives a dividend of 12%. 60 to obtain an income of Rs. What price is paid for each of Rs.100 shares? Question 1. What price is paid for each of Rs.100 shares? Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 24 Market value of 1 share = ₹ 24+ 12% of ₹ 24 = ₹ 24+ ₹ 2.88= ₹ 26.88 Total investment = ₹ 1,680 ∴ No of shares purchased = $$\frac { 1680 }{ 26.88 }$$ = 62.5 Nominal value of 62.5 shares = 62.5 x 24= ₹ 1,500 Dividend = 15% of ₹ 1,500 = $$\frac { 15 }{ 100 }$$ × 1,500 = ₹ 225, Question 15. If she had bought these shares at 40% premium, what is the return she gets as percent on her investment. 24 and selling at 12% premium. Question 7: Mr. Parekh invested Rs. Class 10: Shares and Dividend – ICSE Board Problems Date: January 1, 2018 Author: ICSE CBSE ISC Board Mathematics Portal for Students 2 Comments Question 1: A man invests Rs. At what p… A company pays a dividend of 15% on its ten-rupee shares from which it deducts income tax at the rate of 22%. 100 each at a premium of 10%. Find the dividend received on 60 shares of Rs, 20 each if 9% dividend is declared. Give your answer to the nearest integer. Change ), You are commenting using your Twitter account. Question 2: A man invests Rs. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 100 + 40% of ₹ 100 = ₹ 100 + ₹ 40 = ₹ 140 No. (iii) If he wants to increase his annual income by ₹ 150, how many extra shares should he buy? ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Chapter Test ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Chapter Test Question 1. Solution: Question 7. Find the : (i) Original number of shares. (iii) percentage return on his money. Find the cost of 85 shares of ₹ 60 each when quoted at ₹ 63.25. Solution: 1st case Nominal value of 1 share = ₹ 10 Nominal value of 360 shares = ₹ 10 × 360 = ₹ 3,600 Market value of 1 share = ₹ 21 Market value of 360 shares = ₹ 21 × 360 = ₹ 7,560 Dividend% = 12% Dividend = 12% of ₹ 3,600 = $$\frac { 12 }{ 100 }$$ × 3,600 = ₹ 432 2nd case Nominal value of 1 share= ₹ 5 Market value of 1 share= ₹ 3.50 ∴ No of shares purchased = $$\frac { 7,560 }{ 3.50 }$$ = 2,160 shares Nominal value of 2160 shares=₹ 5 × 2160= ₹ 10,800 Dividend%= 4.5% Dividend= 4.5% of ₹ 10,800 = $$\frac { 4.5 }{ 132 }$$ × 10,800 = ₹ 486 Annual change in income = ₹ 486 – ₹ 432 = ₹ 54 increase, Question 18. 1680 in buying shares of nominal value Rs. 100 each at a premium of 10%. 125, when the M.V. Solution: Dividend% = 8% Dividend = ₹ 2,840 Let nominal value of shares = ₹ y then 8% of y = ₹ 2,840 ⇒ $$\frac { 8 }{ 100 }$$ × y = ₹ 2,840 ⇒ y = ₹ 35000, Question 6. . it gets easy to find all Class 10 important questions with answers in a single place for students. Solution: Total investment = ₹ 7,500 Nominal value of 1 share = ₹ 100 No. A company declares 8 percent dividend to the share holders. He buys shares at such a price that he gets 12 percent of his money. , Question 4: A man invests Rs. 52,000 on Rs. Solution: Question 20. (iii) The rate of return on his investment. The dividend on the shares is 15% per annum. 100 shares at a discount of Rs. The first firm pays a dividend of 5% per annum and the second firm pays a dividend of 6% per annum. Find: (i) his annual dividend (ii) his percentage return on his investment. Solution: Question 2. Commercial Mathematics: Project on Shares and dividends for Class X ICSE. 500. What rate percent is the company paying? Calculate : (i) the sale proceeds (ii) the number of ₹ 125 shares he buys. Find the number of shares originally held by Mr. Joseph. A man sold 400 (₹ 20) shares of a company, paying 5% at ₹ 18 and invested the proceeds in (₹ 10) shares of another company paying 7% at ₹ 12. ii) The dividend percent per share. Knowledge about Shares and Dividends. Hope given Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3A are helpful to complete your math homework. Question 1. 8400. calculate: i) The number of shares he still holds; ii) The dividend due to him on these remaining shares. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 25 Market value of 1 share = ₹ 40 Profit% on investment = 4% Then profit on 1 share = 4% of ₹ 40= ₹ 1.60 ∴ Dividend% = $$\frac { 1.60 }{ 25 }$$ × 100% = 6.4% No. He sells a certain number of these shares at a discount of 20% and invests the proceeds in ₹ 100 shares at ₹ 60 of company B paying 20% dividend. A man invests ₹ 7,770 in a company paying 5% dividend when a share of nominal value of ₹ 100 sells at a premium of ₹ 5. By purchasing ₹ 25 gas shares for ₹ 40 each, a man gets 4 percent profit on his investment. If a man receives Rs. Question 12. Mathematics / Shares and Dividends. A man invests ₹ 11,200 in a company paying 6 percent per annum when its ₹ 100 shares can be bought for ₹ 140. Find : (i) Number of shares he purchases. (iii) Purchasing Rs. A buys 3% hundred-rupee shares at 80 and B buys ten-rupee shares at par.

## questions on shares and dividend class 10 icse

Uml Diagram Tool, University Of Nebraska Ranking, Miken Dc41 End Cap, Matrix Colour Sync Colour Chart, Ppt For Pre Primary Teachers, Break My Stride 2019, October Magic Camellia, World Map With Puerto Rico Highlighted,